Blog – Stilzitten


Getik op de tafel, geschommel met de benen, gewiebel op de stoel, zit jouw kind ook eindeloos te bewegen? Als ouder kun je daar radeloos van raken en denken dat je kind slecht luistert, maar dat is (meestal) niet zo…

Onrust in het lijf
Als een kind slecht stil zit dan heeft het mogelijk last van een onrustig lijf. Dat heeft vaak te maken met een verminderde stabiliteit in de romp. Daardoor heeft het kind geen vast punt in het lichaam en kan hij prikkels minder goed verwerken. Denk vooral niet dat je kind niet luisteren wil wanneer je (of de leraar) vraagt om rustiger te doen, het kind kan het niet helpen.

Wat kun je doen?
Er zijn twee dingen waar je op kunt letten:

1. Verbeteren rompstabiliteit
De romp vormt een stevige basis voor alle arm- en beenbewegingen. Met een stabiele romp kan het kind deze acties volledig in balans uitvoeren. De rompstabiliteit is goed te verbeteren met de juiste training. Dit gaat niet van de ene op de andere dag, dit heeft even tijd nodig.

2. Prikkels wegnemen
Naast een goede rompstabiliteit is het voor het kind ook prettig om de verwerking van prikkels van buitenaf beter aan te kunnen. Dit doen wij door middel van borsteltechniek. Hierdoor ontstaat meer rust in het lichaam. Bij sommige kinderen pas ik de borsteldruktechniek toe. Tijdens deze techniek worden de armen, rug en benen met de speciale borstel behandeld.

Heeft je kind last van een onrustig lijf? Neem dan contact met ons op!