Triggeren van de spieren

Die ene spier die maar zit te zeuren, verminderde kracht, bewegingen die je beperken. Spieren kunnen op zoveel manieren vastzitten dat bepaalde oplossingen en behandelingen gewoon niet helpen. Elke keer naar een fysiotherapeut gaan om het los te masseren, is ook niet de beste tactiek. Gelukkig ervaarde onze fysiotherapeuten in Canada hetzelfde. Zij passen dry needling al jaren toe in de reguliere fysiotherapie. Eenmaal overgevlogen is deze techniek niet meer weg te denken uit Nederland.

Het is een behandelmethode die voor velen misschien nog niet zo bekend is. Ook niet gek natuurlijk, want als jouw fysiotherapeut het niet aankaart, kom je misschien nooit te weten wat het nu is en waarvoor het dient. Ik licht het kort even aan je toe. De behandelmethode is gericht op het aanprikken (triggeren) van je spieren. Dit wordt gedaan door middel van een acupunctuurnaald. Door de triggerpunten aan te prikken zal de spier snel en langdurig ontspannen. 

Er wordt dan wel gebruik gemaakt van een acupunctuurnaald, maar dat houdt niet in dat de methode hetzelfde is. Bij acupunctuur worden er oppervlakkig meerder naalden in het lichaam gezet. Deze naalden hebben invloed op de ‘energie’ in je lichaam. Terwijl er bij dry needling juist één naald wordt gebruikt. Deze naald wordt kortdurend in de spier (het triggerpunt) geplaatst om hem te triggeren. 

Het triggerpunt is een bepaalde knoop in de spier. Deze knoop kan niet alleen zorgen voor lokale drukpijn, maar kan ook uitstralen naar andere ledematen. Zo kan je bijvoorbeeld een triggerpunt hebben in je rug die uitstraalt naar je bil en benen. Natuurlijk worden de naalden niet zo maar in een spier geplaatst. Voorafgaand zoekt de fysiotherapeut vanuit welke spier de klachten komen en waar de triggerpunten zitten. Zo kunnen de juiste plekken onder handen genomen worden. 

Het voordeel van dry needling is dat de spieren sneller afvalstoffen loslaten en dus sneller ontspannen. Bij het ontspannen van de spieren worden beweeglijkheid, kracht en coördinatie vergroot. Uiteindelijk resulteert dit in pijnafname. Hierbij is het wel goed om aan te kaarten dat dry needling alleen effectief is wanneer het onderdeel is van een totale behandeling. Het wordt niet snel als zelfstandige therapie aangeraden.