Lichaamshouding
Veel kinderen hebben een verkeerde lichaamshouding. Doordat kinderen veel met een tablet of Ipad naar voren gebogen zitten, komen de schouders naar voren en zakt het hoofd naar voren. Bij kinderen in de groei bestaat de kans dat het lichaam zo vastgroeit. Dan krijgen ze een bolle bovenrug oftewel een kyfose.
Wat bij meisjes vaak voorkomt, is een holle onderrug, een versterkte lordose. Meisjes staan vaak met een holle onderrug en het bekken naar voren gekanteld. De wervels worden op deze manier naar voren bewogen, en de buikspieren worden bijna niet gebruikt. Een vroegtijdige slijtage is het gevolg.
Vermoed je dat je kind een houdingsafwijking heeft, maak dan een afspraak met een van de specialisten in onze praktijk zodat wij dit kunnen beoordelen, en je kind eventueel kunnen behandelen. Wanneer je kind in de groei behandeld wordt voor de houdingsafwijkingen en/of rugklachten is de kans het grootst dat de lichaamshouding goed verbetert. Wanneer je kind uitgegroeid is wordt het lastiger om de houding weer optimaal te krijgen.
- Behandeling start dezelfde dag!
- Onze klanten geven ons een 9.0
- Transparante dienstverlening
- Ruim 14 jaar ervaring
Uitgelicht: Scoliose
Een scoliose is een vergroeiing van de rug. Als je zijwaarts naar je lichaam kijkt dan heeft de wervelkolom het verloop van een S-bocht, vanaf het bekken eerst hol (de lordose) en daarna geleidelijk bol (de kyfose) waarna de nek weer een beetje hol staat. Deze S-bocht geeft de wervelkolom kracht en stabiliteit. Achterwaarts kijkend naar de wervelkolom hoort dit verloop recht te zijn. Bij een scoliose zie je hier echter ook een S-bocht; door een vergroeiing in de rug trekt de rug krom. In 80% van de gevallen ontstaat scoliose door een stoornis in de groei van de wervelkolom, zonder een bekende oorzaak. Maar een scoliose kan ook ontstaan door aangeboren afwijkingen aan de wervelkolom of door verlamde spiergroepen.
Behandeling van je kind op een leuke en speelse manier!
Bij een houdingsafwijking is het belangrijk om je kind tijdig te laten behandelen, want zolang je kind nog in de groei zit is de kans op verbetering en herstel het grootst. In onze praktijk hebben wij hiervoor speciaal opgeleide kinderoefentherapeuten. Deze zal je kind eerst onderzoeken op de houdingsafwijking. Op basis hiervan zal met de behandeling worden gestart, die afhankelijk van de klacht zal bestaan uit het losmaken van de pijnlijke en stijve spieren, het sterk maken en houden van de spieren en houdingsoefeningen. Je kind zal worden geleerd een goede lichaamshouding aan te nemen: rug recht, schouders
ontspannen en hoofd niet te ver gebogen. Alle oefeningen doen we op een leuke en speelse manier passend bij je kind. Voor een goed behandelresultaat en een sneller herstelproces is het belangrijk dat je kind thuis ook oefeningen doet en zich bewust wordt van de juiste lichaamshouding.
Goed om te weten: de eerste 18 behandelingen worden voor kinderen vanuit het basispakket vergoed. De vervolgvergoeding is afhankelijk van de aanvullende verzekering. In sommige gevallen is de vergroeiing een chronische indicatie.