Knieklachten
Knieklachten komen vaak voor, vooral bij sporters. De meeste knieklachten zitten aan de voorkant van de knie, rondom de knieschijf of aan de onderkant van de knieschijf.
Oorzaken knieklachten
Vaak liggen er stabiliteitsproblemen of belastbaarheidsproblemen aan knieklachten ten grondslag. Bij stabiliteitsproblemen kan de knie tijdens het belasten niet goed recht worden gehouden en ontstaan er andere bewegingen dan normaal. Daardoor ontstaat er een overbelasting van de het kapsel-bandsysteem of kraakbeen van de knie gevolgd door blessures. Hierdoor ontstaan er problemen tijdens sport maar ook gedurende dagelijkse activiteiten zoals fietsen of traplopen. Bij belastbaarheidsproblemen zal de knie de gevraagde belasting niet goed kunnen opvangen. Dit komt onder andere doordat het kraakbeen niet voldoende sterk of dik genoeg is om de kracht van het belasten op te kunnen vangen.
- Behandeling start dezelfde dag!
- Onze klanten geven ons een 9.0
- Transparante dienstverlening
- Ruim 14 jaar ervaring
Veel voorkomende knieklachten
- De Jumpersknee / springersknie: een overbelastingsblessure van de kniepees, die gelegen is tussen de knieschijf en het scheenbeen. Deze blessure komt vaak voor bij sporters die veel springen, zoals bij basketbal en volleybal.
- Het patellofemoraal pijnsyndroom / retro patellaire chondropathie (RPCP): een aandoening van de knie, waarbij het kraakbeen aan de achterzijde van de patella (knieschijf) of het kraakbeen van de onderkant van het dijbeen geïrriteerd is. Een andere naam voor deze aandoening is ’meisjesknie’, omdat dit dikwijls voorkomt bij jonge meisjes in de pubertijd. In de pubertijd is het kraakbeen in de knie door hormonen weker dan bij volwassenen, waardoor dit eerder geïrriteerd raakt.
Behandeling van knieklachten
De behandeling start met een onderzoek om de problemen in kaart te brengen. De therapeut kan bijvoorbeeld zien of de stand van de voeten en/of knieën goed is. Als die bijvoorbeeld naar binnen gedraaid zijn kan dit problemen geven. Met specifieke oefeningen kunnen de klachten (deels) worden weggenomen.
Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van jou actieve inzet gevraagd.
Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Uiteraard kan er een trainingsprogramma op papier worden meegegeven. Zonodig mag oefenmateriaal geleend worden om de juiste resultaten te bereiken.
Behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Het aantal vergoede behandelingen is afhankelijk van de aanvullende verzekering.