Heupartrose
Heupartrose, oftewel coxartrose, komt veel voor, met name bij mensen boven de 50 jaar. Artrose ontstaat doordat het kraakbeen in het heupgewricht beschadigd raakt. Hierdoor gaat het gewricht minder soepel bewegen en worden schokken minder goed opgevangen. Door deze slijtage van het kraakbeen ontstaan de heupklachten, zoals pijn en stijfheid van de heup. De stijfheid is ‘s ochtends het ergst, in de loop van de dag vermindert de stijfheid. Verder is de bewegelijkheid beperkt in alle richtingen. Ook is er sprake van krachtverlies bij het heffen van het been naar opzij. Daarnaast is er soms een krakend geluid in de heup bij het belasten. Maar ook gezonde gewrichten kraken soms, dit dit duidt niet altijd op artrose. Tenslotte kan heupartrose een gevoel van instabiliteit, of “door de heup zakken” geven. Dit kan komen doordat er minder receptoren in het gewricht zitten, door pijn of door gebrek aan spierkracht.
Bij artrose beschadigt niet alleen het kraakbeen, maar er ontstaat ook vaak een zwelling in de heup, een ontsteking van het gewrichtskapsel en botverdikkingen of botuitsteeksels aan de randen van het bot. Omdat het kraakbeen zelf heel erg weinig pijnreceptoren heeft, kan het niet direct pijn registreren. De pijn die ervaren wordt bij artrose komt niet direct van het kraakbeen, maar van de andere geïrriteerde structuren in de heup.
- Behandeling start dezelfde dag!
- Onze klanten geven ons een 9.0
- Transparante dienstverlening
- Ruim 14 jaar ervaring
Symptomen van artrose
- Stijfheid van het heupgewricht
- Stijfheid in de ochtend, die in de loop van de dag minder wordt
- Pijn in de bil
- Pijn in de lage rug
- Pijn in je bovenbeen
- Pijn in je lies
Wanneer je last hebt van genoemde klachten, dan bestaat de kans dat je heupartrose hebt. Maar er kan natuurlijk ook een andere oorzaak aan ten grondslag liggen. Daarom is het belangrijk dat een van onze fysiotherapeuten dit kan beoordelen. Maak daarom een afspraak met onze praktijk.
Behandeling bij heupartrose
Een van onze therapeuten zal beginnen met het in kaart brengen van de heupklachten. De beschadiging van het kraakbeen is niet meer te herstellen. De behandeling is er dan ook op gericht om de klachten te verminderen. Het is belangrijk om te blijven bewegen zonder de heup te overbelasten. Hierin zal de therapeut je begeleiden en je krijgt hier oefeningen voor. De oefeningen worden bij ons in de praktijk aangeleerd, maar moeten thuis ook gedaan worden.
Uiteraard kan er een trainingsprogramma op papier worden meegegeven. Zonodig mag oefenmateriaal geleend worden om de juiste resultaten te bereiken.
De behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Het aantal vergoede behandelingen is afhankelijk van de aanvullende verzekering.