Instabiele pols
Bij een instabiele pols zijn de banden die de polsbotjes verbinden verzwakt. Hierdoor bewegen de polsbotjes niet vloeiend meer. De pols bestaat uit acht botjes en 26 ligamenten (bandjes die de polsbotjes onderling verbinden). Als je je pols beweegt, bewegen de polsbotjes mee. De ligamenten geven uw pols stevigheid. Bij instabiliteit zijn de ligamenten verzwakt of laks, waardoor de polsbotjes niet vloeiend meer bewegen.
Oorzaken voor het ontstaan van een instabiel pols
Door een harde klap op de pols, bijvoorbeeld door een val, kunnen de banden en spieren in de pols beschadigen. Door deze beschadiging aan de banden en spieren zal de pols minder stabiliel zijn. Daarnaast kan een langdurige immobilisatie (bijvoorbeeld een gipsspalk) van de pols ervoor zorgen dat de spierfunctie vermindert en dus een instabiele pols veroorzaakt.
- Behandeling start dezelfde dag!
- Onze klanten geven ons een 9.0
- Transparante dienstverlening
- Ruim 14 jaar ervaring
Kenmerken van een instabiele pols
- een pijnlijke pols, zowel bij belasting als in rust
- het gevoel van er doorheen zakken, zoals bij een enkel verzwikking
- soms kan je je pols horen kraken
- een bewegingsbeperking
- krachtverlies
Wanneer je lang met een instabiele pols rond blijft lopen kan er gewrichtsslijtage ontstaan. Daarom is het belangrijk deze aandoening tijdig te laten behandelen door een van onze gespecialiseerde handtherapeuten.
Behandeling door gespecialiseerde handtherapeut
Bij klachten die wijzen op een instabiele pols zal onze handtherapeut de pols en hand eerst onderzoeken. Vervolgens zal er een behandelplan worden gemaakt om de polsklachten aan te pakken, en krijg je adviezen hoe je het best met je instabiele pols om kunt gaan. Met specifieke oefeningen kunnen de klachten (deels) worden weggenomen. De oefeningen bestaan o.a. uit het sterker maken van de spieren rond de pols, om de functie van de losse banden deels over te nemen. De handtherapeut leert je de oefeningen in onze praktijk
Daarnaast is het belangrijk dat de oefeningen thuis ook worden gedaan. Hiervoor kan het trainingsprogramma op papier worden meegegeven. Zonodig mag oefenmateriaal geleend worden om het beste resultaat te bereiken.
Goed om te weten: De behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de aanvullende verzekering.