Een sprong in het diepe

Een kind doet er gemiddeld 51 klokuren over om een zwemdiploma A te behalen. Het feitelijke aantal uren is natuurlijk per kind verschillend. De een doet er minder uren over, terwijl de ander juist langer bezig is. Dit allemaal heeft te maken met de lateralisatie van een kind. Iets wat gebeurt wanneer hij of zij 7 à 8 jaar oud is. Ik licht het onderwerp graag aan je toe. Want iets duidelijkheid zal vast fijn zijn!

Het ene kind behaalt zijn of haar zwemdiploma A netjes in ongeveer een jaar tijd, terwijl een ander er misschien wel meer dan 3 jaar over doet.  Natuurlijk is er geen goed of fout op dat gebied. Overigens kan er wel een onderliggende reden zijn waarom een bepaald kind er langer over doet dan een ander. Een van die redenen is het motorisch vermogen van een kind. 

Om dit verder toe te lichten duiken we iets dieper in op het onderwerp lateralisatie. In Jip-en-janneketaal uitgelegd is dit de fase van een kind waarin er wordt bepaald welk hersendeel dominant is. Oftewel wordt jouw kind links- of rechtshandig. De voorkeurshand voert uiteindelijk ook de fijn motorische handelingen uit. De andere hand is daarbij ondersteunend. De samenwerking tussen beide lichaamshelften worden in deze periode steeds meer op elkaar afgestemd. Bij de meeste kinderen begint lateralisatie wanneer ze een jaar of 7 à 8 zijn. 

Lateralisatie is dan ook nodig voor het inschatten van afstanden en richting. Kinderen die nog niet zijn gelateraliseerd kunnen dan ook moeite hebben met begrippen die richting aangeven. Wat uiteindelijk ook weer kan resulteren in een motorische achterstand. 

Ondanks de ontwikkelingen van een kind op 7 à 8-jarige leeftijd, plaatsen steeds meer ouders hun kind op een jongere leeftijd op zwemles. Het is dan ook heel ‘normaal’ wanneer je een kind van 4 of 5 jaar oud het zwembad in ziet springen.  Omdat een kind op die leeftijd nog geen inschattingsvermogen heeft en daarnaast ook nog niet geheel motorisch is ontwikkeld, is het ook lastig om binnen de 51 klokuren af te zwemmen. 

Dus wil jij, als ouder, niet dat jouw kind 3 jaar over afzwemmen doet, dan is mijn suggestie om je kind pas op zwemles te plaatsen wanneer het brein volledig gelateraliseerd is. Maar het is natuurlijk ook helemaal prima om te starten met zwemles wanneer je kind tussen de 5 en 6 jaar is,  want zoals al eerder gezegd, er is natuurlijk ook hier geen goed of fout. In Nederland zijn we omringt met veel watergebieden. Het is daarom ook wel logisch om, als ouder, je kind eerder op zwemles te doen, ook al duurt het dan langer. Want veiligheid staat natuurlijk in dat opzicht voorop.