Zomerstop. En nu?

Stilstaan is achteruitgaan. Iets wat voor vele sporters vast bekend is in de zomerperiode. Dit is namelijk de tijd waarin de meeste sporten een zomerstop hebben. Om zelf tot rust te komen, maar ook om het veld te voorzien van een herstelperiode. Nu is het natuurlijk heerlijk om de zomer op een strandbedje te blijven liggen, maar gegarandeerd dat je binnen de kortste tijd een blessure oploopt wanneer het nieuwe seizoen weer begint.

Natuurlijk is de start van de zomerstop afhankelijk van verscheidene factoren waaronder nacompetities, maar doorgaans duurt een zomerstop ongeveer 8 weken. Tijdens deze rustperiode hebben je spieren even de tijd om te herstellen.  Desalniettemin dien je als sporter wel rekening te houden met afname van je spierkracht. Hoe snel bepaalde spiermassa en kracht verloren gaat, is afhankelijk van je situatie. Lig je volledig stil op je strandbedje dan zul je binnen een week krachtverlies merken. Spendeer jij je vakantie overigens in een hotel of op de camping, waar je ook veel in beweging bent, dan merk je pas na 3 à 4 weken een afname in spierkracht.  

Afhankelijk van de sport, maar ook de club waar je de sport beoefent, worden sommige spelers voorzien van een bepaald conditieschema gedurende de zomerstop.  Dit schema is volledig gericht op het bijhouden van je conditie zodat je na de zomerstop weer op hetzelfde niveau kan doorspelen. Sommige clubs vragen spelers zelfs om metingen door te sturen middels Strava om zo de voortgang van het conditieschema bij te houden. Dit zal je overigens alleen maar terug zien bij teams of clubs die wat hoger spelen. 

Aangezien de meeste sporters niet zo maar voorzien worden van een conditieschema, is het van belang dat je zelf in beweging blijft. Daarmee bedoelen we niet direct dat je dezelfde sport moet blijven beoefenen. Dit kan ook een andere sport zijn zoals fitness. Zorg er in ieder geval wel voor dat je een sport uitzoekt waarbij de focus ook ligt op uithoudingsvermogen. Op die manier houd je je conditie op peil. 

De belangrijkste verklaring voor een blessure na de zomerperiode ligt namelijk in de te forse opbouw van de belasting van de trainingen, maar ook wedstrijden.  Er wordt bij de opstart van het nieuwe seizoen weinig rekening gehouden met de staat van je conditie. Door deze op peil te houden voorkom je dat je direct na de eerste training kampt met een blessure. 

Al met al heb jij dus zelf in handen hoe jouw conditionele staat is na de zomerstop. Vanuit ons in ieder geval de suggestie om zeker in beweging te blijven en je uithoudingsvermogen op peil te houden. Hoe je dit doet, laten we volledig aan jou over!