Niet leesbaar schrijven

Uit onderzoek is gebleken dat 10 tot 30% van de kinderen op de basisschool een probleem ervaren met schrijven. Terwijl schrijven, ondanks de komst van computers, een zeer belangrijke vaardigheid is.

Tijdens het schrijven gebeurt er veel in het hoofd van een kind. Wat kan resulteren in een onleesbaar handschrift, een probleem in tempo of pijn in de hand bij het schrijven. Deze problemen zijn vaak motorisch te herleiden.

Tijdens het schrijven worden er in de hersenen namelijk verbindingen gelegd tussen de linker en rechterhersenhelft. Dit zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren, dat je fijne motoriek verbetert en je sneller kunt denken. Schrijf je nauwelijks, dan ben je eigenlijk te vergelijken met een trage computer. Schrijven is niet alleen van belang voor kinderen, maar ook studenten.

Neem hierbij als voorbeeld het maken van aantekeningen. Aantekeningen die uitgeschreven worden met de hand worden beter onthouden dan aantekeningen die gemaakt zijn op de computer. Tijdens het schrijven wordt er namelijk een motorisch geheugenspoor gemaakt waardoor een uitgebreider patroon van hersenactiviteit kan plaatsvinden. Wat uiteindelijk resulteert in het beter onthouden van de aantekeningen.

De ontwikkeling van een kind
De ontwikkeling van het schrijven, bij een kind, wordt beoordeeld op basis van twee eigenschappen, namelijk leesbaarheid en tempo. De leesbaarheid wordt juist weer beïnvloed door overige elementen, waaronder de vorm van letters, de ruimte tussen de woorden en de grootte van de letters. Terwijl het tempo van schrijven weer van belang is om bij te kunnen blijven in de klas. Alle elementen bij elkaar zorgen ervoor dat schrijven heel belangrijk is, maar ook belangrijk blijft. Ondanks de komst van alle elektronische apparaten.

Mocht je kind problemen ervaren met schrijven en lage cijfers ontvangen door de leesbaarheid van het handschrift, dan is het altijd goed om contact op te nemen met een kinderfysiotherapeut. Zij helpen jouw kind dan graag verder bij het ontwikkelen van een leesbaar handschrift. Bij Quiek staan Maaike en Domini voor jouw kind klaar om te helpen.