Fysiotherapie bij herstel van long covid

Alhoewel de besmettingen (gelukkig) stagneren. Zit een groot deel van Nederland nog gekampt met de nasleep van de infectie COVID-19, ook wel long covid genoemd. Veel voorkomende klachten zijn kortademigheid en vermoeidheid. Een fysiotherapeut kan jou vooral helpen bij lichamelijke symptomen zoals verminderende spierkracht en inspanning.

Het is natuurlijk extreem vervelend wanneer je een langere periode last hebt van een afgenomen conditie, fitheid en spierkracht. Fysiotherapeuten kunnen in jouw geval beoordelen welke fysieke problemen en mogelijkheden er zijn. Op basis van die inzichten wordt er een behandelplan opgesteld om jou weer de oude te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld in samenspraak zijn met andere specialisten, zoals een ergotherapeut of een huisarts. 

Omdat 20% van de mensen die thuis herstelt zijn van ernstige covid en de helft van de mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen met klachten, de diagnose long covid hebben gekregen, heeft de overheid maatregelen genomen omtrent een ruimere dekking van de basisverzekering. Zo worden er momenteel maximaal 50 behandelingen vergoed voor fysiotherapie- en oefentherapie. En ontvang je maximaal 8 behandeluren ergotherapie. *

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

We snappen dat je vermoeidheidsklachten kan ervaren na de infectie. Die klachten willen we niet regelrecht stimuleren. Daarom gaan we gezamenlijk in overleg om een geschikt revalidatieplan op te stellen. Dit doen we door eerst een intake te doen waarbij we een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De resultaten die uit dit onderzoek komen, worden verwerkt in het plan. Zo kunnen we werken aan longproblemen, vermoeidheid, spierzwakte en beperkingen in het dagelijks functioneren. 

Deze klachten kunnen verholpen worden door onder andere de inzet van kracht-, conditie-, adem- en spierkrachttraining. Tijdens het herstel werken we heel geleidelijk aan de klachten die jij ervaart. 

Plan jouw afspraak

Mocht jij bovenstaande klachten herkennen, dan helpen wij jou natuurlijk graag in je herstelperiode. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of plan direct een afspraak in met een van onze fysiotherapeuten.