Fysiotherapie en zwangerschap: het belang van prenatale en postnatale zorg

Niets is mooier dan het verwachten van een kindje. Maar laten we eerlijk zijn: zwanger zijn gaat niet altijd over rozen. Van rugpijn tot bekkenkramp – zwangerschapskwaaltjes veroorzaken behoorlijk wat ongemak. Gelukkig is er een verlosser in de vorm van fysiotherapeut, zowel tijdens als na je zwangerschap. In deze column bespreken we het belang van fysiotherapie tijdens de zwangerschap en de rol van prenatale en postnatale zorg.

De verandering in het lichaam tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent ondergaat je lichaam flinke veranderingen. Zo krijgen je bekken meer gewicht te dragen, wat kan leiden tot pijn in je onderrug en bekken. En laten we de vochtretentie, vermoeidheid en kortademigheid niet vergeten. Kortom, een negenmaanden lange beproeving voor je lichaam.

Hoe fysiotherapie de pijn verlicht en toekomstige kwalen voorkomt

Maar geen zorgen, er zijn oplossingen. En dan wel in de vorm van fysiotherapie. Niet kan een therapeut je alleen helpen om de pijn te verlichten, maar ook om toekomstige kwalen te voorkomen. Bijvoorbeeld door het versterken van je spieren en het aanleren van de juiste houding om rugklachten en bekkenpijn te voorkomen. Je krijgt ook tips over ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen die je kunt gebruiken tijdens de bevalling.

Het versterken van de spieren tijdens de zwangerschap

En vergeet niet de postnatale zorg. Na de bevalling kan je lichaam nog steeds klachten vertonen, zoals bekkenpijn, rugpijn en een verzwakte bekkenbodem. Het is belangrijk om deze spieren te versterken om toekomstige problemen te voorkomen. Want zeg nou zelf, je wilt toch niet ongewenst een plasje laten lopen tijdens het lachen of niezen?

Wat kan Quiek voor je doen?

Bij Quiek helpen we je graag in het bereiken van optimale fitheid tijdens jouw zwangerschapsreis. Samen verkennen we een wereld van oefeningen die je ook thuis kunt doen. Ons doel is om je pijn te verlichten en je spieren te versterken. De oefeningen zijn afgestemd op jouw lichaam en voldoet aan de behoeften van jouw lichaam en baby. Denk aan ademhalingsoefeningen, lichaamsoefeningen en massage. Samen vormt het de sleutel tot succes tijdens jouw bevalling. Terwijl je leert hoe je op de juiste manier kunt ademen en je volledig kunt richten op jouw ademhaling, wordt je sterker en vergroot je jouw capaciteit om de intensiteit van de bevalling te doorstaan. 

Kortom, fysiotherapie is een must-have tijdens en na je zwangerschap en Quiek helpt je er graag bij. Kom gerust eens langs in onze praktijk voor een kennismaking en laten we bespreken wat jou helpt om Quiek door de zwangerschap heen te gaan!