Zindelijkheid en zelfverzekerdheid: Sofies avontuur

In het pittoreske Harderwijk woont de negenjarige Sofie, het jongste spruitje in een gezin met ouders en een oudere broer. Ondanks het comfort van een welgesteld en hoogopgeleid gezin, ondervindt Sofie een uitdaging die haar dagelijkse leven beïnvloedt. Al vier maanden is ze onder de zorg van Domini en Maaike, waar ze samen werken aan zelfverzekerdheid en zindelijkheid.

Situatie en achtergrond

Laten we een kijkje nemen in de wereld van Sofie. Gelukkig heeft Sofie geen medische geschiedenis die haar achtervolgt. Haar enige struikelblok? Zindelijkheid. Hoewel Sofie al negen jaar is, heeft ze nog steeds last van plasongelukjes. Deze situatie is niet alleen vervelend voor haar, maar veroorzaakt ook gevoelens van schaamte.

In het dagelijks leven is Sofie zeer spontaan en intelligent. Ze is bovengemiddeld slim voor haar leeftijd. Haar school biedt daarom extra uitdagingen voor haar, wat soms ook spanning en druk met zich meebrengt. Dit speelt zeker een belangrijke rol in de ontwikkeling van haar zindelijkheid.

Symptomen en diagnose

Om tot een oplossing te komen, moesten we eerst ontdekken wat de plasongelukjes veroorzaakte. We voerden daarom een aantal tests uit, waaronder de Movement Assessment Battery for Children (MABC2). Tijdens deze tests evalueerden we onder anderen haar motorische ontwikkeling, stabiliteit en concentratie.

Gelukkig zijn er geen onderliggende medische problemen. De diagnose luidt simpelweg: uitblijvende ontwikkeling van zindelijkheid zonder medische issue. Spanning lijkt de boosdoener te zijn. Door de verhoogde spanning komt er meer spanning op de bekkenbodem te staan en is het moeilijk voor Sofie om de druk op de blaas te voelen.

Verergeren en verbeteren

In zulke situaties zijn er een aantal zaken die verergeren en verbeteren. We zetten een paar voorbeelden op een rijtje.

Verergeren: drukke periodes, onregelmatige routines en spannende situaties zoals school. 

Verbeteren: omgeving – denk aan ouders en leerkrachten – die het kind helpen attenderen op signalen van het lichaam en op toiletbezoeken, vaste plasmomenten, rust en ontspanning.

Behandelgeschiedenis en doelen

Sofies doelen zijn helder: zindelijk worden, zelfvertrouwen opbouwen en ontspanning vinden. Tijdens de behandeling gingen we aan de slag met verschillende oefeningen, waaronder ontspanningstechnieken en begeleiding bij toiletbezoeken.

Het behandelplan omvat Domini’s aanpak voor prikkelverwerking en Maaike  oefeningen voor ontspanning en ademhaling. Resultaten tonen een verbeterd bewustzijn van haar lichaam en een meer ontspannen houding, mede dankzij de stimulerende omgeving gecreëerd door ouders en leerkrachten.

Toekomst en ondersteuning

De focus blijft op regelmatige evaluaties met Sofie en haar ouders om patronen te herkennen en advies te geven. Ondanks mogelijke complexiteit in de behandeling, groeit Sofies zelfvertrouwen. Het behoud van resultaten vereist voortdurend begrip en ondersteuning, mogelijk via de plas en poep poli en een psycholoog.

Deze casus illustreert niet alleen de medische aspecten van Sofies uitdaging, maar ook haar persoonlijke groei. Haar leergierigheid en hogere intelligentie maken haar behandeling uniek en boeiend. We streven naar een holistische aanpak, waarin naast fysieke genezing ook aandacht is voor het welzijn en zelfvertrouwen van het kind. Het avontuur gaat door, en Sofie schrijft haar eigen verhaal van zelfverzekerdheid en zindelijkheid.

Meer weten over zindelijkheid? Lees hier meer.