Blog – Houd X- of O-benen in de gaten


(bijna) Alle kinderen hebben X- of O-benen. In de meeste gevallen gaat dit na een paar jaar gewoon weer over. Maar wat doe je als dat niet vanzelf gebeurt? Het is belangrijk dat je de benen van je kind goed in de gaten houdt.

Wat is normaal? Bij het ene kind valt de stand van de benen nauwelijks op, bij het andere kind springt het meteen in het oog. In beide gevallen is het volgende normaal:

· Elke baby heeft O-benen. Dit wordt steeds minder, en als het kind twee jaar is staan de benen weer recht.

· Daarna gaan de knieën steeds dichter bij elkaar staan, het kind krijgt langzaam maar zeker X-benen, wat op z’n ‘ergst’ is als het kind ongeveer drie jaar is.

· Vanaf driejarige leeftijd worden de benen in de loop van de komende jaren steeds rechter.

· Als het kind ongeveer zeven jaar is staan de benen weer vrijwel recht. En vanaf deze leeftijd blijft dat ook zo.

Heeft mijn kind last? Dat is per kind verschillend. Niet bij elk kind zijn de X- en O-benen even duidelijk. Kinderen met uitgesproken X- of O-benen kunnen er wel last van hebben. Ze lopen wat onhandig en kunnen struikelen over hun eigen benen (voeten), vooral als ze rennen.

Dit kun je doen Valt het je op dat je kind vaak valt of struikelt? Of zie je dat de stand van de benen van je kind afwijkt? Neem dan contact met ons op. Als je er op tijd bij bent, dan kunnen wij de benen van je kind goed behandelen. Tot die tijd is ons advies: draag stevige schoenen, zodat je kind zijn voeten goed recht kan afwikkelen.