Case / amputatie voorkomen


Marion Kramer is bij Quiek in behandeling voor het verbeteren van de bloedsomloop door mobilisatie, waardoor amputatie van haar linkerbeen is voorkomen. Ze is in de Sint Maartenskliniek in Woerden geopereerd aan beide voeten en krijgt fysiotherapie bij Quiek om de doorbloeding te verbeteren.

Het begon bij appels plukken in de polder, zeven jaar geleden. En het eindigde met een dreigende amputatie van haar linkerbeen. In de tussenliggende periode zocht Marion Kramer overal naar hulp en kwam ze uiteindelijk bij de Maartenskliniek in Woerden terecht. “Ik ben daar geweldig geholpen. Ze denken er echt met je mee en zetten een stapje extra.” Het wondje dat Marion tijdens het appels plukken opliep, werd na verloop van tijd zo groot als een mandarijn. “En omdat ik indertijd veel rookte, wilde de wond niet dicht. Om de wond te ontzien, ging ik heel anders bewegen en kwamen mijn voeten in een onjuiste stand te staan.” Ziekenhuizen in Utrecht, Harderwijk en Zwolle konden haar niet helpen. Marion: “Dit had te maken met de ziekte van Bürger, waarbij de kleine haarvaatjes zijn ontstoken en dichtgeslibd. Daardoor genezen wonden niet.”

Toen de wonden na enkele jaren eindelijk genazen, wilde de chirurg in Zwolle haar niet meer opereren vanwege haar aandoening. Amputatie van het linker onderbeen was de enige optie. “Ik heb een second opinion gehaald bij de Maartenskliniek in Woerden. De situatie was intussen verslechterd. Ik kon niet meer fatsoenlijk lopen door de stand van mijn voeten. Ik liep op de voorkant van mijn tenen. En mijn linkerbeen stond op het punt om geamputeerd te worden. Gelukkig kwam ik bij dokter Veenstra terecht. Een wonderdokter, mag ik achteraf wel zeggen. Ze wilde meteen met me aan de slag en zag veel kansen op verbetering. Vervolgens ben ik geopereerd aan beide voeten, die zo ver mogelijk zijn rechtgezet. Hierdoor is de doorbloeding in mijn benen sterk verbeterd, mede met hulp van mijn fysiotherapeut.” Na zeven jaar in een rolstoel, kan Marion weer lopen en zelfs fietsen en zwemmen. “Dokter Veenstra heeft weer een normaal mens van me gemaakt. Ze heeft me ook geholpen met het krijgen van speciale schoenen voor in het zwembad en de douche. Zelf lukte het me niet om dat voor elkaar te krijgen, maar zij heeft ervoor gezorgd dat ik nu zelfstandig het zwembad in kan of staand kan douchen. Ik hoef niet meer op een mat zittend naar het zwembad te worden gedragen. Ik kan erin en eruit wanneer ik dat wil. Dat doet enorm veel met mijn gevoel voor eigenwaarde. Misschien is dat wel het belangrijkste. Niet alleen fysiek gaat het beter, maar ook psychisch zie ik het leven weer helemaal zitten.”

Bron: Sint Maartenskliniek in Woerden