Achillespeesklachten

De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Er zijn verschillende achillespeesklachten, zoals een achillespeesscheuring die kan ontstaan bij een onverwachte beweging, en een achillespeesontsteking, die het gevolg kan zijn van een overbelasting van de pees.

Oorzaken
Achillespeesklachten kunnen ontstaan door langdurige overbelasting op de achillespees, een te hoge trainingsintensiteit bij het sporten, een te gespannen kuitspier, een verkeerde stand van de enkel, herhaaldelijk verzwikken van de enkel, slecht schoeisel, veel springen, etc. Ook een acute overbelasting, zoals een aanzet voor een sprint, kan leiden tot achillespeesletsel en daarmee tot enkelklachten.

#rating_sec
 • Behandeling start dezelfde dag!
 • Onze klanten geven ons een 9.0
 • Transparante dienstverlening
 • Ruim 14 jaar ervaring

Kenmerken van achillespeesklachten

Als de pees geheel doorgescheurd is geeft dit een acute pijn, waarbij lopen onmogelijk wordt. Bij kleine scheurtjes zijn de klachten gelijk aan bij een peesontsteking. Dan ervaar je:

 • stijfheid en pijn die minder worden als de pees is opgewarmd.
 • Na training of hardlopen voel je een milde pijn, die geleidelijk erger kan worden.
 • Ongeveer zes centimeter boven de plek waar de achillespees met het hielbeen verbonden is, is de pees (vooral ’s morgens) gevoelig.
 • Ook kan er enige zwelling zijn, wat voelbaar is als een harde peesverdikking.

 

 

 

Behandeling van achillespeesklachten

Bij enkelklachten door achillespeesklachten moet de belasting op de achillespezen verminderd worden en de omstandigheden voor de pees om te herstellen zo optimaal mogelijk worden gemaakt. Dit kan door de kuitspier te rekken, het optimaliseren van de bewegelijkheid van de enkel en het verbeteren van de stabiliteit van de enkel. Naast deze behandeling kunnen taping en manuele oefeningen de achillespeesklachten verminderen. De oefeningen worden in de praktijk aangeleerd en zullen ook thuis geoefend moeten worden.

Uiteraard kan er een trainingsprogramma op papier worden meegegeven. Zonodig mag oefenmateriaal geleend worden om de juiste resultaten te bereiken.

De behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Het aantal vergoede behandelingen is afhankelijk van de aanvullende verzekering.

Herken je dit:

 • Pijn aan de enkel nadat je je hebt verzwikt
 • Direct zwelling
 • Enkel wordt blauw
 • Bewegen van de enkel is pijnlijk

@QUIEK op Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: The account for quiekfamiliefysio needs to be reconnected.
Due to recent Instagram platform changes this Instagram account needs to be reconnected in order to continue updating. Reconnect on plugin Settings page

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

@QUIEK op Instagram

Praktijk geopend – eGym geslotenIn verband met het coronavirus hebben we onze werkzaamheden en dienstverlening aangepast.

In verband met het coronavirus hebben we onze werkzaamheden en dienstverlening aangepast.

De praktijk is geopend: bij ons werk houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM.

We willen u vragen niet te komen als u verkouden bent of griepachtige verschijnselen heeft.

De eGym is in ieder geval tot 6 april gesloten.

We hopen op uw begrip.

Team Quiek Familie Fysio