Enkelverstuiking
Veel mensen hebben de enkel wel eens verzwikt. Bij een verzwikking is de schade beperkt, de enkel is een beetje gezwollen en pijnlijk, maar dit is binnen een paar dagen over. Een enkelverstuiking is ernstiger, er zijn dan meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd als gevolg van bijvoorbeeld het dubbelklappen van de enkel. De pijn is dan ook erger en je blijft last van je enkel houden. Een verstuikte enkel is pijnlijk, geeft direct een zwelling, en vaak kleurt de enkel ook blauw. Het beschadigde weefsel heeft tijd nodig om te herstellen.
Oorzaken
Een enkelverstuiking kan verschillende oorzaken hebben, en mensen met instabiele enkels lopen meer kans op een verstuiking. Een enkel verstuik je vaak in een onbewaakt ogenblik, zoals een misstap, een verkeerde landing na een sprong en een plotselinge richtingsverandering tijdens het rennen. Dan kantelt de voet plotseling te ver naar binnen of naar buiten. Als hierbij de gewrichtsbanden of het gewrichtskapsel verrekken of inscheuren, dan is de enkel verstuikt.
- Behandeling start dezelfde dag!
- Onze klanten geven ons een 9.0
- Transparante dienstverlening
- Ruim 14 jaar ervaring
Wat moet je doen bij een enkelverstuiking
Bij een verstuiking volg je de RICE-regel:
- Rest / rust: ontzie de enkel en probeer er zo weinig mogelijk op te staan.
- Ice / ijs: koel de enkel minstens 15 minuten. Gebruik hiervoor een cold-pack, een washandje met ijsklontjes of stromend, koud water. Leg altijd een theedoek of dunne handdoek tussen uw huid en het ijs om verbranding te voorkomen.
- Compression /drukverband: na het koelen geeft een drukverband de enkel stevigheid en tegendruk tegen de zwelling.
- Elevation / verhoging: houd de enkel zou veel mogelijk omhoog (vooral de eerste 48 uur). Dan blijft de vochtophoping in de enkel beperkt.
Oefentherapie na een enkelverstuiking
In de meeste gevallen duurt het herstel na een verstuiking om dagelijkse activiteiten te doen 6 weken. Na 12 weken mag je weer sporten. De behandeling bij een verstuikte enkel bestaat uit het laten afnemen van de zwelling, de beweeglijkheid terug laten komen en het trainen van de stabiliteit van de enkel. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van jou een actieve inzet gevraagd.
Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Uiteraard kan er een trainingsprogramma op papier worden meegegeven. Zonodig mag oefenmateriaal geleend worden om de juiste resultaten te bereiken.
De behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Het aantal vergoede behandelingen is afhankelijk van de aanvullende verzekering.