Ontwrichte enkel
Bij een enkelontwrichting ontstaat er een verplaatsing in een of in meerdere botten van enkel. De enkel wordt gevormd door het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. De botstukken worden normaal gesproken op de plaats gehouden door spieren, banden en kapsel. Wanneer de enkelbanden scheuren en eventueel spierverrekkingen of spierscheuringen ontstaan, kunnen de botstukken verplaatsen.
Oorzaken
Een ontwrichte enkel ontstaat vaak na een verzwikking van de enkel waarbij een of meer enkelbanden scheuren. Dit kan door een ongelukkige misstap komen, of bijvoorbeeld bij sporters die plotseling van looprichting veranderen, of verkeerd neerkomen na een sprong of een val. Ook een ongeluk, of een val van grote hoogte kunnen een enkelontwrichting veroorzaken.
- Behandeling start dezelfde dag!
- Onze klanten geven ons een 9.0
- Transparante dienstverlening
- Ruim 14 jaar ervaring
Kenmerken van een ontwrichte enkel
- Een hevige pijn in de enkel, die kan uitstralen naar het onderbeen of de voet
- De enkel wordt dik, warm en blauw.
- Het is meestal niet meer mogelijk om de enkel te bewegen of erop te staan.
- Soms is de ontwrichting zelfs te zien.
De enkel zal door een specialist weer in de juiste positie moeten worden gezet. Ook zal gelijk bekeken worden of er geen breuk is.
Oefentherapie na een ontwrichte enkel
Bij een ontwrichte enkel worden de botstukken door een specialist in de juiste positie gezet. Door de ontwrichting zijn banden, spieren en kapsel opgerekt. Hierdoor kan de enkel zeer instabiel zijn en is het dus belangrijk om de stabiliteit van de enkel terug te krijgen. Wanneer belasten weer mogelijk is, adviseren wij om oefentherapie te volgen. Met specifieke oefeningen zorgen we ervoor dat de mobiliteit, kracht en stabiliteit in de enkel weer terugkomen.
De oefeningen worden bij ons in de praktijk aangeleerd, maar ook moet er thuis geoefend worden. Uiteraard kan er een trainingsprogramma op papier worden meegegeven. Zonodig mag oefenmateriaal geleend worden om de juiste resultaten te bereiken.
De behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Het aantal vergoede behandelingen is afhankelijk van de aanvullende verzekering.