Knieklachten

Knieklachten komen vaak voor bij kinderen en tieners, vooral voor of tijdens een groeispurt. De spieren, pezen en gewrichten zijn nog niet volgroeid.  Wanneer kinderen of tieners meer sporten, springen en lopen dan de knie aankan, ontstaan knieklachten. De meeste knieklachten zitten aan de voorkant van de knie, rondom de knieschijf of aan de onderkant van de knieschijf.

Oorzaken

Vaak liggen er stabiliteitsproblemen of belastbaarheidsproblemen aan knieklachten ten grondslag. Bij stabiliteitsproblemen kan de knie tijdens het belasten niet goed recht worden gehouden en ontstaan er andere bewegingen dan normaal. Daardoor ontstaat er een overbelasting van het kapsel-bandsysteem of kraakbeen van de knie gevolgd door blessures. Er ontstaan dan problemen tijdens sport maar ook gedurende dagelijkse activiteiten zoals fietsen of traplopen. Bij belastbaarheidsproblemen kan de knie de gevraagde belasting niet goed opvangen. Dit komt onder andere doordat het kraakbeen niet voldoende sterk of dik genoeg is om de kracht van het belasten op te kunnen vangen.

 • Behandeling start dezelfde dag!
 • Onze klanten geven ons een 9.0
 • Transparante dienstverlening
 • Ruim 14 jaar ervaring

Veel voorkomende knieklachten

 • De Jumpersknee / springersknie: een overbelastingsblessure van de kniepees, die gelegen is tussen de knieschijf en het scheenbeen. Deze blessure komt vaak voor bij sporters die veel springen, zoals bij basketbal en volleybal.
 • Het patellofemoraal pijnsyndroom / retro patellaire chondropathie (RPCP):  een aandoening van de knie, waarbij het kraakbeen aan de achterzijde van de patella (knieschijf) of het kraakbeen van de onderkant van het dijbeen geïrriteerd is. Een andere naam voor deze aandoening is ’meisjesknie’, omdat dit dikwijls voorkomt bij jonge meisjes in de pubertijd. In de pubertijd is het kraakbeen in de knie door hormonen weker dan bij volwassenen, waardoor dit eerder geïrriteerd raakt.
 • Genua vara (O-benen) en genua valga (X-benen): een standafwijking van de knieën geeft een andere drukbelasting op de knie waardoor de knie overbelast raakt met pijnklachten tot gevolg.

 

 

 

Knieklachten bij kinderen behandelen

De behandeling start met een onderzoek om de problemen in kaart te brengen. De therapeut kan bijvoorbeeld zien of de stand van de voeten en knieën goed is. Als die bijvoorbeeld naar binnen gedraaid zijn kan dit problemen geven. Daarnaast zal je kind oefeningen krijgen. Deze oefeningen leert je kind samen met een van onze therapeuten bij ons in de praktijk. Oefenen doen we spelenderwijs, aangepast aan de leeftijd van je kind, zodat de oefentherapie leuk is voor je kind. Je kind zal ook thuis de oefeningen moeten doen.

Uiteraard kan er een trainingsprogramma op papier worden meegegeven. Zonodig mag oefenmateriaal geleend worden om de juiste resultaten te bereiken.

De behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Het aantal vergoede behandelingen is afhankelijk van de aanvullende verzekering. De eerste 18 behandelingen worden voor kinderen vanuit het basispakket vergoed.

Herken je dit:

 • Mijn kind heeft kniepijn met fietsen
 • Mijn kind heeft kniepijn met traplopen
 • Mijn kind heeft kniepijn met (hard)lopen
 • Mijn kind heeft kniepijn met hurken of knielen

@QUIEK op Instagram

@QUIEK op Instagram