Ziekte van Sever
Een groot aantal kinderen klaagt regelmatig over hielpijn. Vooral kinderen die veel hardlopen of voetballen hebben hier last van. Je ziet dan dat je kind na bijvoorbeeld een training of wedstrijd mank loopt, en pijn in de hielen heeft. De ziekte van Sever is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn bij kinderen. Het veroorzaakt gewoonlijk pijn en gevoeligheid aan de achterkant of onderkant van de hiel bij het lopen, en de hiel doet pijn als hij aangeraakt wordt. De hielpijn kan zowel bij één als bij twee voeten voorkomen. De aandoening komt vooral voor bij kinderen tussen de acht en veertien jaar.
Hielpijn komt vaak voor bij kinderen, alleen al vanwege hun groeiende voeten. Bij kinderen is het hielbot nog niet volledig ontwikkeld tot ze ongeveer 14 jaar zijn. Tot die tijd wordt nieuw bot gevormd op de groeischijf, een zwakke plek die zich achterop de hiel bevindt. Herhaaldelijke druk op de groeischijf (door lopen, hardlopen of sport) kan een ontsteking achter de hiel veroorzaken.
- Behandeling start dezelfde dag!
- Onze klanten geven ons een 9.0
- Transparante dienstverlening
- Ruim 14 jaar ervaring
Oorzaken van hielpijn
Omdat de groeischrijf gevoelig is voor herhaaldelijk druk op harde oppervlakken, gaat hielpijn vaak gepaard met hoge activiteit. Met name kinderen die vaak voetballen of hardlopen zijn kwetsbaar. Ook overgewicht is een belangrijke factor. Doorgezakte voeten, en het naar binnen staan van de voeten zal de druk op de groeischijf doen verhogen en is daarom een belangrijke factor die hielpijn bij kinderen veroorzaakt.
Je herkent hielpijn bij je kind als volgt:
- je kind loopt mank
- je kind loopt op de tenen
- je kind heeft pijn aan de achterkant of onderkant van de hiel, vooral tijdens en na het sporten
Behandeling & Vergoeding
Allereerst zullen wij een vragengesprek afnemen om een juiste beeld te krijgen van de klachten. Na dit vragengesprek zullen wij een onderzoek afnemen. Vervolgens kan de behandeling gestart worden.
In het geval van de ziekte van Sever zullen wij gelhakjes voor je kind adviseren om de druk op de hiel te verlichten. Tijdens de behandeling zullen er oefeningen voor de mobiliteit en de stabiliteit gedaan worden. Wanneer je kind ook een doorgezakte voet heeft zullen de voetspieren versterkt worden of er zal advies gegeven worden voor de podoloog.
De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het precies aantal behandeling hangt af van de aanvullende verzekering. Eerste 18 behandelingen worden voor kinderen vanuit het basispakket vergoed.