Sportblessure

Blijf in beweging, maar voorkom blessures door ‘verkeerd’ sporten

Door het sluiten van de sportscholen gaan we massaal op zoek naar alternatieven, om toch in beweging te blijven. Pak je je oude hardloopschoenen uit de kast of struin je YouTube af voor oefeningen? Keuzes genoeg! Sterker nog, op internet zijn veel video’s te vinden die zijn gericht op beweging en in conditie blijven. Maar voorzichtigheid is geboden! 

Bewegen is goed, maar door op een onjuiste manier te sporten, kunnen er (sport)blessures ontstaan. Bijvoorbeeld door overbelasting of het maken van een verkeerde beweging. Maar ook het gebruik van verkeerde materialen, een slechte conditie of een onjuiste houding kunnen blessures veroorzaken. Veelvoorkomende sportblessures zijn onder meer:

  • De lopersknie. Deze blessure ontstaat vaak door overbelasting tijdens het hardlopen en geeft een pijnlijk gevoel aan de buitenzijde van de knie. Dit kan onder andere komen door zwakte van de bil- en bovenbeenspieren. 
  • Lage rugklachten. Deze kunnen ontstaan door een verminderde core stability, verminderde kracht van de bilspieren enonjuiste bewegingspatronen. Vaak is het maken van een verkeerde draai-, buk- of tilbeweging de aanleiding.
  • Overbelasting van de schouder. Deze blessure kan ontstaan door gebruik te maken van té zware gewichten. 

Om blessures zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat je je training rustig opbouwt. Wanneer je een lange periode niet hebt gesport en ineens hard van stapel loopt, zijn je spieren en pezen de belasting niet gewend. Dit vergroot de kans op blessures. Rustig aan doen dus! 

Wat kan Quiek voor je betekenen? 
–                
Goede begeleiding

Soms is het moeilijk om te bepalen hoe je moet beginnen met sporten. Welke oefeningen ga je uitvoeren en aan welke doelen wil je werken? Als je er zelf niet uitkomt, kunnen onze fysio-/oefentherapeuten je hierbij helpen. 

–                 Een passend sportschema
Door samen te kijken naar jouw mogelijkheden en doelen, stellen we een passend schema voor je op. Heb je een blessure (gehad)? Dan kunnen de therapeuten van Quiek je helpen bij het weer beginnen met sporten. Met behulp van een schema op maat, inclusief duidelijke doelen die we tussentijds evalueren.

–                Hulp bij een juiste houding
Door een onjuiste houding kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Onze oefentherapeut kan je helpen jouw bewegingen en houding te verbeteren. Een goede lichaamshouding is namelijk de basis van een optimaal beweegpatroon.

Hulp nodig? 

Kunnen we je helpen bij gezond bewegen of therapie bij een blessure? Maak meteen een afspraak.