Warming-up, essentieel of overbodig?

De regenachtige herfstdagen zijn weer begonnen. Of je nu op de fiets naar training gaat of met de auto, uiteindelijk sta je gezamenlijk op een veld dat compleet nat geregend is. Maar goed, trainen gaat natuurlijk door. Je team moet voorbereid zijn op de wedstrijden die gepland staan. Je komt aan, kleed jezelf om en gaat het veld op. De training gaat beginnen.

Waar de ene trainer meteen de training start, start de andere met een warming-up. Je zou denken dat er geen goed of fout is op dat moment, maar niks is minder waar. Ik zou geen fysiotherapeut zijn als ik daar mijn zegje niet over zou doen. Mijn mening: start altijd met een warming-up, ongeacht wat. Of je wilt die ene speler een tijdje kwijt zijn, doe het dan vooral niet. 

Ik zie het zo vaak voorbij komen dat er een sporter binnenkomt lopen met een klacht die overduidelijk op het veld is opgelopen. En niet door een misstap of een bepaalde tik die hij of zij op het veld heeft ontvangen. Het gaat verder dan dat. Waar veel sporters in coronatijd minder actief zijn geweest, moeten zij nu opeens weer volle bak aan de gang. Dat vergt natuurlijk veel energie en uithoudingsvermogen. Maar ook je spieren hebben hier moeite mee. Een stoomlocomotief vertrekt ook niet binnen drie seconden. Dat kost soms wel uren. Misschien niet geheel vergelijkbaar, maar je snapt mijn punt vast wel! 

Waarom een warming-up nu zo belangrijk is? Tijdens het sporten kan je hartslag oplopen tot wel 180 slagen per minuut. En ja, dat zijn er echt wel veel. We hebben het hier dan over de hartslag van een volwassen persoon. Bij kinderen en jongeren kan deze nog hoger zijn. Dit dient in een geleidelijk tempo te gebeuren. Een beetje zoals je geleidelijk water kookt om je eieren in te koken. De voordelen van een warming-up zijn onder andere de stimulering van de doorbloeding, verhoging van de spiertemperatuur, toename van de soepelheid van de spieren en de luchtwegen worden wijder zodat er meer zuurstof opgenomen kan worden. Allemaal redenen die zeker bijdragen aan het voorkomen van eventuele sportblessures. 

Vanuit vele clubs krijgen wij vaak te horen dat een warming-up eigenlijk veel tijd in beslag neemt. Tijd die anders aan de training zelf besteed kan worden. Hierdoor is het een activiteit geworden die snel wordt overgeslagen of te kort wordt gedaan. Daarentegen is het een essentieel onderdeel van een training, maar ook wedstrijd.

Nu ook het weer nog eens een omslag maakt, is het veelvoorkomend dat het veld waarop je traint vochtig is. Wat er natuurlijk weer voor kan zorgen dat je uitglijdt. Al helemaal op kunstgras. Ook een schijnbeweging kan je veel problemen opleveren. Het kost je lichaam veel inspanning om een eventuele val te voorkomen. Hierdoor komt het vaak voor dat je een spier in je lichaam verrekt. Iets wat je misschien niet direct door hebt, maar geloof mij: dit ga je zeker merken in de loop van de tijd. 

Dus vertel, wat doe jij wanneer je direct met een training begint? Doe je dat dan ook? Of denk je aan de blessures die je kan voorkomen door simpel gezegd wel een warming-up te doen?