Rugklachten door tuinieren

Nu de eerste zonnestralen weer beginnen te schijnen en de temperaturen oplopen kan een menig mens het niet laten om de tuin weer in te duiken. Het verwijderen van onkruid, het plaatsen van nieuwe planten en het snoeien van de heg. Ondanks dat het niet intensief klinkt, wordt het tegendeel al snel bewezen. In de praktijk zien we momenteel veel volwassen die na het dagje in de tuin, kampen met verschillende fysieke klachten.

Tuinieren vergt een intensieve lichamelijke inspanning. Dragen, heffen, elke keer een andere houding aannemen. Alles bij elkaar opgeteld kost het veel energie. Vooral je rug, knie en schouders kunnen hier op een gegeven moment onder gaan lijden. Het is daarom goed om tuinieren als een sport te zien. En zoals al eerder benoemd in mijn column over warming-up, is het essentieel om een warming-up te doen voordat je intensief gaat sporten. Het klinkt misschien gek om dit te doen voordat je gaat tuinieren, maar geloof mij: je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker. Een kleine wandeling of een paar stretch bewegingen is echt al genoeg.

Om het tuinieren wat te vergemakkelijken heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Deze tips zullen er vooral voor zorgen dat jij klachten voorkomt of vermindert tijdens het tuinieren. 

De tips op een rijtje

  1. Het is vooral van belang om repetitief werk te vermijden. Dus zorg ervoor dat je niet de hele tijd dezelfde bewegingen maakt;
  2. Zorg ervoor dat je afwisselt in de houding die je aanneemt. Niet de hele tijd hurken of op een bepaalde knie steunen;
  3. Vergeet ook niet zo nu en dan een pauze te nemen, want ook dat is belangrijk.  

Overigens zijn er nog meer pijlers waar je rekening mee kan houden als het gaat om het voorkomen van klachten aan je rug en knieën. Ondanks de hogere temperaturen kan er doorgaans nog best wel een wind staan. Voordat je besluit om met een blote rug de tuin in te gaan, zal ik dat nog maar een keer overwegen. Juist door je rug goed te bedekken houd je je rugspieren warm. Hierdoor verkrampen ze minder snel.

Om echt klachten aan je rug te voorkomen (vooral bij lange mensen) kan je ook gebruik maken van tuingereedschap met lange stelen. Met het gebruik hiervan voorkom je het vele bukken. Wat uiteindelijk ook weer rugklachten voorkomt. 1 + 1 = 2. 

Mocht je, na alle inspanningen in de tuin, echt ontzettend veel last hebben of houden aan je rug, knieën of schouder, dan helpen wij je natuurlijk ook graag weer vooruit.