Opstarten na de zomerstop

Je hebt hopelijk heerlijk kunnen genieten van de zomerperiode. Maar na die paar weken zomerstop is het weer hoog tijd om aan de bak te gaan. Misschien heb je tijdens de stop wel een conditieschema ontvangen, dan zal je minder moeite ervaren met de opstart, dan iemand die de afgelopen weken niet zo actief is geweest. Hoe dan ook, we vertellen je graag een paar tips om toch het seizoen goed af te trappen.

In de column ‘Zomerstop. En nu?’ gaf ik je al een aantal tips om fit te blijven gedurende de zomerstop. Waaronder ervoor zorgen dat je een sport blijft beoefenen waarbij de focus ligt op uithoudingsvermogen. Het uitgangspunt was namelijk om je conditie op peil te houden. De eerste stap richting het opbouwen van de intensiteit van een wedstrijd ligt overigens ook in de handen van jouw trainer. Na de zomerstop is het van belang om een inschatting te maken van het conditieniveau van zowel jou als het gehele team. Op basis van die inschatting wordt het niveau bepaald voor de training. 

De inschatting van een trainer is op dat moment van essentieel belang. Mocht er een verkeerde inschatting gemaakt worden, dan is de kans groot dat de spelers sneller overbelastingsblessures ervaren. Deze blessures zorgen er al snel voor dat je te maken krijgt met een krappe selectie. En wees eerlijk, daar zit geen enkele trainer op te wachten. 

Intensiteit van de training

De intensiteit van een wedstrijd is gedurende een training niet tot nauwelijks te kopiëren. Dat maakt het ook dat er oefenwedstrijden zijn. De oefenwedstrijden zijn het beste op te bouwen door spelers niet direct de complete 90 minuten te laten spelen. Bouw het op door eerst een helft te spelen en zo per kwartier op te bouwen naar een volledige wedstrijd.

Een oefening die hieraan bijdraagt, is het trainen in partijvormen op grote velden. Door deze partijtjes train je vooral de conditie (het duurvermogen) en vermijd je de korte inspanningen. De korte inspanningen verhogen namelijk de kans op overbelastingsblessures omdat het veel vergt van je spieren. 

De laatste tip, die ik er graag inhamer, is het uitvoeren van een warming-up en cooling down. Beide onderdelen blijven van belang voor het opwarmen en verkoelen van de spieren. Dus vergeet dit zeker niet.